Børge_Mogensen vintage inredning

Danska vintage pärlor av Børge Mogensen som är värt att köpa

Børge Mogenen var en av de danska formgivarna som gjorde begreppet “Dansk Design” känt runt i världen. Han verkade för bland annat Karl Andersson & Söner och många andra möbel och textilföretag.

Børge Mogensen föddes i Aalborg. Han började som möbelsnickare 1934, och studerade möbeldesign vid den danska konsthantverksskolan i Köpenhamn från 1936 till 1938, och utbildade sig sedan till arkitekt (från 1938 till 1942) vid Kungliga Danske Kunstakademiets Skole.

Han arbetade på olika designstudior i Köpenhamn, bland annat hos Kaare Klint. 1942-50 var han chef för FDB:s möbeldesignstudio, Köpenhamn och tilldelades 1945 Bissen-stipendiet.

På 1940-talet var han lärarassistent hos professor Kaare Klint vid Kungliga Danske Kunstakademis Arkitektskole.

Under sin tid hos Kaare Klint fostrade Mogensen ett djupt engagemang för att producera klassiska, enkla och mycket funktionella möbler. Mogensen producerade  i samarbete med Grethe Meyer, ett projekt 1954 kallat Boligens Byggeskabe.  Idén var att bygga hyllor och förvaring som var en del av ett rum. Mogensen gjorde studier för att fastställa standardmåtten för vanliga föremål, som bestick och skjortor, och hur många av varje föremål en genomsnittsperson ägde. Med denna information utvecklade han en uppsättning siffror för basbredden och -djupet på lådor och hyllor, och hans informationstabeller publicerades som en manual för att bygga förvaringssystem. Mellan 1955 och 1967 arbetade han på den relaterade hyllserien “Øresund” som tog på sig den enorma uppgiften att lösa alla förvaringsbehov som kunde uppstå i det moderna hemmet.

Hans möbler uppskattades mycket av en allmänhet som ännu inte hade blivit intresserad av modernismen. Mogensen lugnade dessa skeptiker med sina klassiska formgivningar, men införlivade med nya idéer.

Han designade en soffa 1945 med läderband som gjorde att sidorna kunde fällas ner. En stol från 1949, som av kritiker hävdades vara “en modell för framtida stolar”, använde ett krökt, något sluttande ryggstöd, utskuret längs ryggraden i en organisk daggdroppsform.

En interiör från 1951 för möbelmässan kombinerade dansk ek med läderklädsel och skifferplattor på ett sätt som artikulerade en ny materialgrupp. “This is Where We Live”, en familjerumsset som han designade 1953, handlade om det nya konceptet med ett vardagsrum som skulle innehålla en arbetsbänk och ett sybord, vilket uppmuntrade familjemedlemmar att delta i flera aktiviteter samtidigt.

I slutet av decenniet hade Mogensen dock omfamnat en mer rak funktionalism som Klaus Meedom, när han skrev om Snickarens utställning, sa var “så strikt att han måste bryta mot sina egna regler för att kunna andas fritt.”

Det första bordet som vi sålde var faktiskt Karl Andersson & söner designat av Børge Mogensen

1958 designade han den spanska stolen för Fredericia Furniture, som idag kostar 250 tusen kronor för setet med 6 stycken. Han tog sin inspiration från sina resor till Spanien. Mycket brett armstöd är det som fångar blicken. Denna detalj fascinerade formgivaren när han såg gamla spanska stolar vid sin besök. Han blev förälskad i armstödsformen och skapade sin egen moderniserade form och design. 

Det breda armstödet ger stolen en stark karaktär samt kan användas som extra utrymme för en kopp kaffe eller glas vin. 

En omdesignad “spansk” stol 1959 prisades för sin elegans och material.

Nytillverkade stolen kostar runt 50 tusen svenska kronor. Men på auktionerna och i vintage butikerna kan man hitta ett par för 15-20 tusen i väldigt fint skick. 

https://www.fredericia.com

Mogensen samarbetade också mycket med vävaren Lis Ahlmann om textildesign, och efter Klints död 1954 efterträdde han honom som designer till Danska Dekorationsmuseet.

Se våra fina varor designade av olika scandinaviska formgivare Inte alla är lika dyra som spanska stolen, alltså. Byråer och soffbord formgivna av Børge Mogensen är definitivt värt att köpa. Fina detaljer, klara former gör det lätta att bli förälskad i dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar …