Blog

“Vulcano” ljusstakar från Nybro glasbruk

"Vulcano" ljusstakar

Nybro Glasbruk grundades i Sverige 1935 i Nybro. Företaget drivits av en familj i tre generationer fram till 2007 då Nybro gick i konkurs. Ett antal anställda tog över företaget.

Under sina första åren tillverkade Nybro glasbruk bruksglas och tallrikar. På 50-60-talen började de att producera till smides och lampindustri. De producerade även handtag till kök och badrum som blev stora bästsäljare på 60-70-talen. På 80-talet satsade fabriken mer på finare bruksglas och presentglas. Nybro Glasbruk blev då en leverantör till två Olympiska spel: Lake Placid 1980 och Sarajevo 1984! På 2000-talet välde formgivarna på glasbruket att satsa på glasmålning och nu blev Nybro glassbruk känt av sin glasmånlingstekniker.

Ljusstakar “Vulcano” designade av Rune Strand. Han föddes 1924 i Glimåkra i glasblåsarfamilj. Från unga år började Rune hjälpa till med glastillverkning. Han har jobbat i 10 år tillsammans med  Vicke Linstrand i Kosta.

Ljusstakarna Vulcano är perfekt exempel av Skandinavisk modern från 1970-tal. I form av vulkan skiner de som naturlig is brukar skina mitt på solig vinter dag. De skapar atmosfär till både mysig hemmakväll och festlig firande.

Finns två stycken tillgängliga. Mått på dem: D 8cm, D 12 cm, H 10 cm. De är tunga, väger cirka 900g.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar …

[instagram-feed]