Blog

“Festivo” en legend som var helt vanlig på 70-talet

Festivo Ljusstakar Timo Sarpaneva retrodeco

Många av oss kommer ihåg att dessa ljusstakar var helt vanliga på 70-talet. Iittalas nya design skapad av Timo Sarpaneva blev populärt efter den lanserades på marknaden 1967.

Denna ljusstake blev snart en del av modern finsk design. Det mest intressanta med dem är att man kunde leka med olika storlekar när man samlar. Är det december och snart det första adventet – ska man kanske plocka upp dessa ljusstakar med 1,2,3 och 4 ringar?

Timo Sarpaneva (1926-2006) är en finsk design legend, som är känd för sina naturinspirerande former. Han var född i Helsinki året 1926 och studerade vid  Konstindustriella läroverket. År 1950 började han jobba på Iittala som formgivare. Han designade båda bruksföremål och abstrakta skulpturer under sin verksamhet. Hans verk finns föreställt i många olika museer runt om i världen.

Hans design fångar i sig båda funktionalitet och konstnärlighet. Hans föremål som grytor, ljusstakar, möbler är inte bara funktionalistiska objekt utan konst. Timo Sarpanevas design är en konstnärlig idé i vardagen. Hans glasdesign byggdes på en kombination av nationellt, universellt och naturligt och bidrog till identifieringen av finsk design.

“Festivo” har blivit en tidlös klassiker genom alla dessa åren. De finns i flertalet olika storlekar som hjälper att skapa volym ock leka med formen. Man kan använda runda klottljus eller klassiska ljus på dem, både ser läckert ut.

Du hittar “Festivo” ljusstakar i vår butik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar …

[instagram-feed]